Bij lichen sclerosus heeft u lichte, glanzende plekken op uw huid. De huid is strak, minder soepel en soms ook dunner. De plekken jeuken en doen soms ook pijn. In de meeste gevallen ontstaat het bij vrouwen tussen het 45e en 60e levensjaar, maar het kan ook voorkomen bij volwassen mannen en bij kinderen.

Vrouwen krijgen meestal klachten bij de schaamlippen, de ingang van de vagina en de anus. Bij mannen zit het meestal op de penis, de eikel en de voorhuid.

Lichen sclerosus kan soms kanker worden.

Hormoonzalf voor kleinere kans op kanker

De behandeling voor lichen sclerosus bestaat uit hormoonzalf of -crème. Door vette zalf en hormoonzalf te smeren, kunnen de klachten minder worden. Door hormoonzalf wordt de kans ook kleiner dat lichen sclerosus kanker wordt. Helaas bestaat er geen definitief genezende behandeling voor lichen sclerosus.

Controleer uw huid

Het is belangrijk om elke maand de huid te controleren of u veranderingen ziet of voelt. Ziet of voelt u een verandering? Maak dan een afspraak bij uw arts.

Op de website van de Stichting Lichen Sclerosus vindt informatie over de aandoening en ook hoe u zelf kunt onderzoeken op lichen sclerosus.

Bron: Thuisarts.nl en lsnederland.nl