In het jaar dat ze 10 worden, krijgen jongens en meisjes een uitnodiging van de GGD voor de HPV-prik. Het gaat om 2 prikken: tussen de eerste prik en de tweede prik zit ongeveer 6 maanden. Na de prikken is de kans kleiner om kanker te krijgen van: de baarmoederhals, de vagina, schaamlippen, anus, penis, mond en keel.
Tot 2022 werden alleen meisjes vanaf 12 jaar uitgenodigd voor prikken tegen HPV. Meisjes en jongens van 12 tot 18 jaar die eerder geen prik kregen of liever niet wilden, kunnen alsnog HPV-prikken krijgen. Ze ontvangen in 2022 of 2023 een uitnodiging van de GGD.
Heeft uw kind een uitnodiging ontvangen? Meer over dit onderwerp vind u op de website van Thuisarts.nl
Wat is HPV?
HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Er zijn verschillende typen HPV-infecties. De twee gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste.
Kanker door HPV
Acht op de tien mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek, meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen. Wanneer het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan. Dit duurt wel tien tot vijftien jaar.
Meer weten over het HPV-virus? Kijk dan op de website van Rijksoverheid.